Која е разликата помеѓу машината за ласерско гравирање и CNC машината за гравирање

Која е разликата помеѓу машината за ласерско гравирање и CNC машината за гравирање?Многу пријатели кои сакаат да купат машина за гравирање се збунети околу ова.Всушност, генерализираната CNC машина за гравирање вклучува машина за ласерско гравирање, која може да биде опремена со ласерска глава за гравирање.Ласерски гравер може да биде и CNC гравер.Затоа, двете се вкрстуваат, постои вкрстен однос, но има и многу разлики.Следно, HRC Laser ќе ги сподели со вас сличностите и разликите помеѓу овие два уреди.

Всушност, и машините за ласерско гравирање и CNC машините за гравирање се контролирани од компјутерски системи за нумеричка контрола.Прво треба да ја дизајнирате датотеката за гравирање, потоа да ја отворите датотеката преку софтверот, да започнете со CNC програмирање и машината за гравирање почнува да работи откако контролниот систем ќе ја прими контролната команда.

1

Разликата е како што следува:

1. Принципот на работа е различен

Ласерска машина за гравирање е уред кој ја користи топлинската енергија на ласерот за гравирање на материјали.Ласерот се емитува од ласер и се фокусира во ласерски зрак со висока моќност преку оптички систем.Светлосната енергија на ласерскиот зрак може да предизвика хемиски и физички промени во површинскиот материјал за да се гравираат траги, или светлосната енергија може да изгори дел од материјалот за да ги прикаже шаблоните и знаците што треба да се гравираат.

CNC машината за гравирање се потпира на ротирачката глава за гравирање со голема брзина, управувана од електричното вретено.Преку секачот конфигуриран според материјалот за обработка, може да се исече материјалот за обработка фиксиран на главната маса и да се изгравираат различни рамни или тридимензионални обрасци дизајнирани од компјутерот.Релјефната графика и текстот можат да реализираат автоматско гравирање.

2. Различни механички структури

Машините за ласерско гравирање можат да се поделат на различни типови специјални машини според нивната специфична употреба.Структурите на овие специјализирани машини се приближно исти.На пример: изворот на ласерот емитува ласерска светлина, системот за нумеричка контрола го контролира чекорниот мотор, а фокусот се движи на оските X, Y и Z на машинската алатка преку ласерските глави, огледалата, леќите и другите оптички компоненти, така што за аблација на материјалот за гравирање.

Структурата на CNC машината за гравирање е релативно едноставна.Се контролира со компјутерски систем за нумеричка контрола, така што машината за гравирање може автоматски да ја избере соодветната алатка за гравирање за гравирање на оските X, Y и Z на машинската алатка.

Покрај тоа, секачот на машината за ласерско гравирање е комплетен сет на оптички компоненти.Алатите за сечење на CNC машината за гравирање се алатки за резба од различни ентитети.

3. Точноста на обработката е различна

Дијаметарот на ласерскиот зрак е само 0,01 mm.Ласерскиот зрак овозможува непречено и светло гравирање и сечење во тесни и нежни области.Но, CNC алатката не може да помогне, бидејќи дијаметарот на CNC алатката е 20 пати поголем од ласерскиот зрак, така што прецизноста на обработката на CNC машината за гравирање не е толку добра како онаа на машината за ласерско гравирање.

4. Ефикасноста на обработка е различна

Брзината на ласерот е голема, ласерот е 2,5 пати побрз од CNC машината за гравирање.Бидејќи ласерското гравирање и полирање може да се направи во едно поминување, CNC треба да го направи тоа во два премини.Покрај тоа, машините за ласерско гравирање трошат помалку енергија од машините за гравирање со ЦПУ.

5. Други разлики

Машините за ласерско гравирање се бесшумни, без загадување и ефикасни;CNC машините за гравирање се релативно бучни и ја загадуваат околината.

Машината за ласерско гравирање се обработува без контакт и не треба да го фиксира работното парче;CNC машината за гравирање се обработува со контакт и работното парче треба да се поправи.

Машината за ласерско гравирање може да обработува меки материјали, како што се ткаенина, кожа, филм, итн.;CNC машината за гравирање не може да ја обработи бидејќи не може да го поправи работното парче.

Машината за ласерско гравирање работи подобро при гравирање на неметални тенки материјали и некои материјали со висока точка на топење, но може да се користи само за рамно гравирање.Иако обликот на CNC машината за гравирање има одредени ограничувања, таа може да направи тродимензионални готови производи како што се релјефи.


Време на објавување: Декември-28-2022 година